Pagini

duminică, 8 noiembrie 2009

Vechile case cu pridvor din Bucuresti

Pana la inceputul secolului 19 care marcheaza inceputul perioadei moderne, casele invelite cu sindrila, cu foisor sau pridvor sprijinit pe stalpi de lemn erau foarte raspandite intr-un Bucuresti care s-a intins mereu prin cuprinderea satelor de la periferie. In mahalalele marginase unde multe case aveau caracter semi-rural sau rural, dar si la locuintele targovetilor mai avuti din zone mai apropiate de centru se puteau intalni case cu prispa, parmaclac sau pridvor asemanatoare celor de tara din zona Munteniei. Aceste case cu aspect rural impreuna cu multimea gradinilor si livezilor au facut ca Bucurestiul fanariot al sec.18 sa fie asemanat de catre calatorii straini unui sat mai intins.

Gravura dupa o fotografie de Szathmary, 1865.

Casa cu prispa si stalpi ciopliti: macelarie si brutarie, 1860 (gravura in lemn dupa desenul lui D. Lancelot, cf George Potra, "Istoricul Hanurilor Bucurestene").

Deschiderea spre exterior sub forma prispei, pridvorului, foisorului sau loggiei, adevarata marca a stilului autohton, era intalnita nu doar la case, ci si la biserici, hanuri sau chioscuri.
Putinele imagini ale vechilor caselor cu pridvor, luate atunci cand timpul lor deja trecuse, le datoram primilor fotografi ai Bucurestilor:

"Casa Procopoaiei" pe "Podul de Pamant" (azi Calea Plevnei) 1849 (foto C.P. de Szathmary).

Fotografie din 1865 de Carol Popp de Szathmary (sursa: http://aicibucuresti.wordpress.com/2010/01/14/bucuresti-1865/).

Statie de posta intr-o cladire veche cu pridvor cu arcade, aflata candva pe locul din spatele actualului Ateneu Roman (cf George Potra, "Istoricul Hanurilor Bucurestene")


Casa veche cu pridvor, sec. XIX. 

O casa cu pridvor apare langa Foisorul de Foc, foto 1890 (acesta este si anul constructiei "Observatorului de Foc", noutatea lui fiind probabil motivul luarii acestei fotografii; in spatele lui se distinge turla Bisericii Pantelimon, iar probabil strada din prim-plan este Strada Traian).

Casa taraneasca cu pridvor (si un trotuar pavat cu piatra de rau) sec.19.

Casa cu parter asezat pe pivnita inalta si pridvor in mahalaua Foisorului, la inceputul secolului 20 (nu este vorba despre Foisorul de Foc, ci de mahalaua ce a luat numele dupa impresionantul foisor ridicat de domnitorul Nicolae Mavrocordat, unde este si azi Biserica "Foisor").


Casa cu parmaclac pe Strada Viitorului la 1910, fotografie din arhiva profesorului si istoricului Bucurestilor George Potra  preluata de pe site-ul "Cutia cu vechituri a lu' Potra" prin amabilitatea d-lui Victor Potra. 

Case cu pridvor ramasesera pana in anii '50 si '60 chiar in zone foarte centrale, intre care pe Mircea Voda una foarte valoroasa (vezi linkul de la sfarsit spre articolul lui Radu Oltean despre casele cu pridvor), pe Dragoslavele aproape de Piata Victoriei si in spatele Bisericii Icoanei (pe locul gradinii si casei careia s-a construit prin '56 un bloc comunist pe Maria Rosetti).

Pridvoarele ajunse pana la noi sunt foarte rare. Poate cea mai veche casa de locuit din Bucuresti, bine pastrata si foarte valoroasa, este casa de targovet de pe Strada Serban Voda, monument istoric de sfarsit de veac 18. Fatada dinspre strada a fost ulterior modificata in stil neoclasic in timp ce partea dinspre curte, ramasa in forma initiala, are un pridvor larg sprijinit pe stalpi de lemn sculptati:


Casa de mai jos a fost construita in 1859, anul Unirii Principatelor (foto ianuarie 2011). Este situata in apropiere de fosta Bariera Vergului, in mahalaua orzarilor, mici negustori specializati mai ales in carausie si comert cu cereale, asezati aici in apropierea convenabila a Oborului:


Pana relativ recent mai existase pe aceeasi Strada Orzari la numarul 63 inca o casa cu pridvor. Ascunse de garduri inalte si opace, nestiute, case cu pridvor trebuie sa mai existe in zona.

In imaginile de mai jos, o remarcabila casa cu pridvor intr-o zona centrala a Bucurestilor, din chirpici si tencuita cu huma, cu pridvor pe stalpi de lemn si arcade de forma specifica- vezi despre ea comentariul dl.Valentin Mandache:



In cartierul Armenesc (Strada Popa Rusu la coltul cu Strada Bocsa), abia vizibila intr-o curte plina de arbusti si balarii se afla o casa cu pridvor supravietuitoare intrebuintata candva ca locuinta de maicutele de la Manastirea Pasarea. Pana de curand folosita ca ceainarie, acum este inchisa:


Bisericuta lui Bucur, (la origine capela de cimitir a manastirii Radu Voda) are acelasi pridvor gratios (bisericuta este datata cel mai probabil in sec.18):


Hanul lui Manuc, foto iulie 2011
Un exemplu splendid al arhitecturii traditionale cu pridvor pe stalpi de lemn este galeria curtii interioare a Hanului lui Manuc, construit in primii ani ai secolului 19.



Un articol bine documentat si cu mai multe fotografii ale vechilor case cu pridvor din Bucuresti:

UPDATE 29 Nov.2010
Radu Oltean prezinta pe site-ul sau ART HISTORIA o alta interesanta fotografie veche inedita cu o casa cu pridvor din zona Foisorului de Foc.

2 comentarii:

  1. Casa de pe strada Strada Orzari nr. 63 inca rezisa. E monument istoric, ar proprietarii u ascuns semnul sub garduri de tabla si asteapta prabasiriea

    RăspundețiȘtergere
  2. Casa de pe Orzari este lasata in paragina , invadata de oamenii strazii .Chiar nu se poate salva????Este inca ca si monument...

    RăspundețiȘtergere