Pagini

vineri, 21 mai 2010

Arhitectura Art Deco si modernista in Bucuresti (I)



Strada Vigilentei, fostul Cartier Izvor

Zona Olimpului

Zona strazii Olimpului

Zona Unirii

Olteni nr.12, una din cele mai bine pastrate cladiri ale arh. Marcel Iancu din Bucuresti



Blocul J Berman langa biserica Popa Chitu arhitect Jean Monda 1938 UPDATE 23 oct 2012 - detalii despre acest imobil in comentarii

Imobilul Solly Gold 1934 arh. Marcel Iancu (Bd. Hristo Botev)



miercuri, 19 mai 2010

Case de tara in zona Giurgiului, Bucuresti


Casa de tara din chirpici, scunda incat aproape poti atinge acoperisul cu mana, cu gradinita, bolta de vita de vie si trandafiri la gard se afla in Bucuresti, la zece minute mers cu masina distanta de centrul orasului- in zona Soseaua Giurgiului.




O imagine bucolica din Bucurestii de astazi.

Casa se gaseste in zona de sud a orasului, in apropierea fostei Piete Pieptanari, azi Eroii Revolutiei (numele de "Pieptanari" vine de la cei care curatau lana cu ajutorul unor pieptenilor). In aceasta parte Bucurestii s-au extins relativ recent (cred ca abia la delimitarea administrativa din 1950) incorporand sate care se aflau dincolo de Piata Pieptanari ce constituia limita spre miazazi a orasului.  Dupa 1970 s-a construit aici unul din noile cartiere muncitoresti, cartierul Giurgiului, in imprejurimile actualei Piete Progresul de pe Soseaua Giurgiului.
Constructia cartierului a fost  inceputa dinspre exterior si nu a mai ajuns pana la Piata Pieptanari, dublul sir de blocuri oprindu-se pe la Piata Progresul, astfel ca intre aceasta si Pieptanari au ramas pana in ziua de azi un perimetru de strazi cu case vechi. Nici in perioada interbelica, nici in cea comunista si nici dupa Revolutie nu s-a construit mare lucru si zona nu a suferit modificari majore. Poate mai mult decat in orice alta parte a Bucurestilor este vizibil aici stratul rural al orasului. Fireste, casele vechi sunt darapanate, coscovite, peticite cu ce s-a gasit.




joi, 6 mai 2010

Un Bucuresti patriarhal

Casutele "taranesti" din Bucuresti, aparitii inedite in secolul 21, sunt urme supravietuitoare ale stratului rural-patriarhal al orasului.

Casa modesta cu prispa pe fostul Podul Vergului (Calea Calarasi)
(vezi pe site-ul Muzeului de Fotografie: http://blog.alexgalmeanu.com/blog/2007/03/31/dupa-32-de-ani/  fotografia acestei case in 1976 apartinand d-lui Dan Vartanian, in oglinda  cu o alta realizata in 2007)

Tot pe Calea Calarasi, intre Piata Traian si portiunea "sistematizata" cu blocuri din anii '80, o alta casa "de tara" (depozit sau atelier).

O casa cu tinda inchisa cu geamuri in ochiuri din lemn, umbrita de un tei batran (cartierul Uranus).
(vezi si: http://bucharestunknown.blogspot.com/2009/11/case-cu-pridvor-in-bucuresti.html )