Pagini

miercuri, 26 ianuarie 2011

Ilustrata de iarna din Bucuresti


Imagine idilica de carte postala ilustrata: casuta cu pridvor si gradinita incarcate de zapada...


...este casa parohiala a Bisericii Delea Veche din Bucuresti, in stil neo-romanesc, acoperita de zapada ultimelor zile.


5 comentarii:

  1. Este extraordianr ce efect amplificator al personalitatii casei au, zapada alba imaculata, cerul albastru si tenta galbuie a razelor de soare!
    In opinia mea acea casa parohiala este putin inselatoare in a o categorisi stilistic in neoromanescul timpuriu. Eu as pune-o ca fiind un design sau o renovare radicala de la sfarsitul anilor '20 sau chiar inceputul anilor '30. Tehnica si materialele de constructii (daca te uiti la scari, rama ferstrei sau stucaturile) apartin acelei perioade. La fel si la felul cum sunt transpuse motivele decorative, mica coloana de la intrare de exemplu sau tipologia hornurilor.
    Dupa cum am mentionat, casele parohiale sunt foarte 'inselatoare' pentru observator, in sensul ca includ multe elemente decorative si design ottoman balcanice (vezi veranda in acest caz), parte a panopliei tipice pentru o casa cu astfel de destinatie, care intr-adevar erau folosite pentru edificii private si publice la inceput, in primele doua decade ale stilului neoromanesc.
    Vad ca aceasta casa este lovita de mania 'imbunatatirilor' moderne, avand zidurile acoperite cu strat termoizolant de poliuretan, ce e mascat destul de bine de efectul de zapada. Biserica Ortodoxa Romana este una din cele mai active si avide organizatii dupa termopane, aere conditionate si termoizolarea peretilor, vazuti si in acest exemplu...
    Valentin M.
    Case de Epoca

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti dreptate, trebuie sa fie o renovare (radicala) mai tarzie, chiar daca locuinta parohiala a putut fi construita pe la sfarsit de secol (cand biserica a fost refacuta). Intr-adevar, stucaturile mi-au dat de gandit, dar m-a inselat pridvorul:) Cat despre materiale si tehnici de constructie, nu stiu sa fac diferenta intre perioade...
    Nu observasem ca zidurile sunt acoperite cu izolatie, dar invatand de la dv, pe viitor sper sa-mi dau seama!
    Multumesc pentru un comentariu avizat si pentru ca-mi atrageti atentia asupra unor erori.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am modificat "datarea" casei din postare...

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Cristina, eu nu m-as biciui asa de tare despre asa zise "erori" :) Este minunat ca mai este cineva care poate sa vada diferite variante ale neoromanescului- cronologice si stilistice. Casa parohiala cu intricatiile tipice este un challenge pentru orice obervator calificat. Ai o excelenta postare aici cu aceste edificiu! Valentin - "Case de Epoca"

    RăspundețiȘtergere
  5. Diferenta intre diferite variante ale neoromanescului ar trebui sa o vada cel putin cei cateva sute de cititori ai dv:) Multumesc pentru incurajare!

    RăspundețiȘtergere