Pagini

vineri, 9 noiembrie 2012

Capatul Bulevardului Pache Protopopescu la mijlocul sec 19

O imagine a Bucurestiului patriarhal desprinsa din memoriile lui Mircea Eliade, descriind zona aflata la capatul actualului bulevard Pache Protopopescu asa cum era la mijlocul sec.19:

"Cateva saptamani, am locuit in casele bunicilor, la capatul bulevardului Pache Protopopescu. Casele acestea fabuloase le cunosteam deja de mic copil. Fusesem pentru intaia oara intr-o primavara, cand aveam vreo patru-cinci ani. Imi ramasese amintirea unei curti enorme, intinzandu-se intre grajduri si hambare, si a unei nesfarsite livezi. Era intr-adevar nesfarsita; n-am ajuns la capatul ei decat dupa ce implinisem opt ani.(...) Acolo, la capatul livezii, (...) nu se vedeau decat zarzari, pruni, gutui, aceiasi pomi ca si in livada bunicilor.(...)

Cu vreo cincizeci de ani inainte, tot pamantul acela fusese al strabunicului. Bulevardul Pache Protopopescu nu fusese inca taiat, si aici se intindeau livezi si gradini de zarzavat. Oborul de vite era aproape. Casa batraneasca, din fata, fusese candva han. Odaia cea mare pastrase inca o parte din tejghelele si politele pe care se aflau cani de pamant, sticle, pahare. Intr-un colt al odaii, in spatele tejghelei, se afla ghiventul beciului. Bunicul cobora, la fiecare pranz, sa scoata vin proaspat din unul din butoaie."

Mircea Eliade, Memorii 1907-1960, Bucuresti ed. Humanitas 2004 pag 21)