Pagini

joi, 31 ianuarie 2013

In fosta raspantie Labirint cu Mircea Voda

Toate fotografiile precum si intreg textul insotitor mi-au fost trimise de un vechi pasionat de fotografie si iubitor al Bucurestilor, CRISTIAN MALIDE. Calde multumiri pentru imaginile inedite dintr-un colt de Bucuresti disparut, cat si pentru cuvintele care dau viata imaginilor si timpului trecut. 
O singura precizare, strada Labirint apare in harta de mai jos sub numele de strada Mitropolitul Ghenadie, iar raspantia Labirint cu Mircea Voda se afla cam in locul unde se intersecteaza astazi Sf Vineri cu Mircea Voda.

Da, este vorba de intersecţia Labirint cu Mircea Vodă, iar ideea fotografiilor se datorează prietenului şi colegului meu de şcoală pe care îl cheamă ... Mircea!

Unde?
Casa de pe Labirint 22 era în piaţeta de la intersecţia Labirint cu Mircea Vodă şi Olteni. Era o piaţetă, nu o simplă intersecţie în unghi drept a două străzi, avea şi un părculeţ. Evident, toată zona a dispărut – Labirint nu mai există pînă la numărul 32, unde locuia alt prieten de-al meu. Şi chiar şi această porţiune ce a supravieţuit, nu se mai numeşte acum strada Labirint, ci ... Căuzaşi!

Harta din 1940 si piateta Labirint/Mircea Voda/Olteni

Cînd?
Este totdeauna dificil de datat pozele făcute pe film, mai ales cele de dinainte de 1989! Dupa 1992, a venit revoluţia foto, am descoperit procesul C-41 şi minilaburile automate, ce puteau face fotografii color la un preţ rezonabil. Înainte de asta, dura şi câteva luni pînă să termin un film, aşa că, şi atunci când ştiu exact data când am dat filmul la developat, sau când a avut loc un ANUMIT eveniment imortalizat acolo, nu ştiu datele pentru toate fotografiile … Este prin 1987, cred ca prin martie – se vede bine zăpada!

De ce?
Întrebarea este pertinentă – multe lucruri nu le-am documentat din indolenţă sau prostie, deşi ar fi fost posibil. Astfel, a fotografia demolarea bisericii Sfânta Vineri era riscant, iar cartierul Uranus era situat mai departe, şi nu ţinea de copilăria mea, dar aici pe Labirint-Călăraşi este inacceptabil că nu am facut foto la timp! Acolo la Micrea Vodă am făcut numai pentru că m-a chemat Mircea!

Ştiau mai de mult ca urma să îi demoleze, şi chiar eu văzusem distrugerea cum urca dinspre Splai (imaginile din 1985 cu Institutul medico-legal şi sinagoga), ba chiar lucrările se întîrziaseră. Da, poate fi şi asta o problemă, că te dărâmă mai tarziu! Astfel, la Mircea fuseseră anunţaţi că se demolează din toamna precedentă, aşa că nu mai cumpăraseră lemne şi cărbuni pt încălzire.
Cînd a venit vestea că s-a amînat cu circa şase luni, au trebuit să caute să cumpere lemne, la un preţ substanţial mai mare decât cel normal! La mine la fel, am stat mai bine de jumătate de an cu toate lucruile strînse, împachetate, cînd aveam nevoie de o carte nu ştiam ce este mai simplu, să umblu în toate pachetele să le desfac să o caut, sau să cer unui coleg să mi-o împrumute ...

Casa era situată la numărul 22, chiar pe colţul de sud cu Mircea Vodă. Majoritatea fotografiilor sunt făcute din părculeţul de vizavi, colţul de nord cu Mircea Vodă. Acest teren apare şi în planul din 1984 ca un minuscul parc, şi tocmai fusese amenajat de un an-doi: avea banci şi pomi, pini decorativi.

Detalii
Imobilul precedent, pe unde era intrarea -usa era mascata de camion:


Da, este un singur imobil, intrarea se face prin partea mai joasa care este un P+1.

Camionul cu butelii de gaz, simbol al sfârşitului anilor 80!

Aşa ceva nu exista încă în 1981, iar după 1989, au dispărut rapid! Dar în anii 1985-88 erau o prezentă foarte familiară, autobuzele cu doua „rachete” mari deasupra, iar la capetele de linie, existau dispozitive pentru încărcarea cu gaz!

Dacă nu aş şti de loc cînd sunt făcute fotografiile, autocamionul cu două butelii de gaz ar fi un bun indiciu ...

Calcanul unde a fost poşta:
În mai multe imagini, se vede calcanul de la casa dintre Mircea Vodă şi Olteni.

Piateta Labirint / Mircea Voda vazuta dinspre parculet

Acolo – unde în imagine este microbuzul - a fost o clădire cu un singur nivel, casă stil 1890, ce adăpostea un oficiu poştal. Probabil ca fusese grav avariată la cutremurul din 1977, şi de aceea a fost demolată.

Pentru mine are o valoare sentimentală deosebită – nu era poşta cea mai aproape de casă, dar în copilărie mergeam acolo să iau revista Vaillant (ulterior le journal de Pif, sau Pif Gadget), la care aveam abonament.
Era o revista remarcabila, mai ales numerele vechi, pînă la jumătatea anilor 1960, care erau tiparite pe hartie de ziar, de calitate mai proastă, dar aveau mai multe articole, povestiri, nu numai benzi desenate!

Pomii din părculeţul de vizavi:


Imobilul de pe coltul Labirint / Mircea Voda si parte din piateta vazute dinspre parculet

Nu am făcut foto cu parcul, dar pomii şi zăpada de acolo apar în mai multe imagini.
Firesc, pentru a prinde casa în întregime, cu obiectiv de 50 mm, trebuia să mă retrag pe cît posibil – parcul era binevenit! Dacă nu exista un parc sau teren viran, vederea asupra casei ar fi fost, inevitabil, şi mai limitată – intra doar parţial în cadru ...

Vedere distre strada Olteni:

In piateta

Jos era un atelier de Vulcanizare, aici se poate observa latura de pe Mircea Vodă a casei de pe Labirint 22, iar în stânga se vede părculeţul.


Imobilul Labirint No 22 vazut dinspre strada Olteni:


Imagini luate cu teleobiectivul, dinspre numerele mai mari, înspre Căuzaşi. Se observă că imobilul face parte din front de clădiri de acelaşi tip.

În fund în dreapta se văd macaralele-turn, cu aplatizarea perspectivei tipică dată de teleobiectivul de 135 mm. Nu pot să spun dacă macaralele ce se văd erau pe Zaverei, Legislatorului sau chiar mai jos înspre Splai, după Căuzaşi!




2 comentarii:

  1. Strada Labirint a fost redenumită Mitropolit Ghenadie Petrescu, în amintirea clericului ortodox, născut la București în 1836, mort la Căldărușani în 1918 (îngropat acolo).

    RăspundețiȘtergere
  2. De Beraria Craiova nu se spune nimic? Era situata in aceeasi intersectie.

    RăspundețiȘtergere