Pagini

sâmbătă, 18 iunie 2011

Vizita la Scoala Centrala

Intr-una din cele mai prestigioase zone ale orasului care este zona Icoanei, peste drum de Biserica Icoanei, se afla unul din monumentele de valoare exceptionala ale Bucurestiului, Scoala Centrala de Fete, opera a arhitectului Ion Mincu, initiatorul stilului national in arhitectura. Cladirea a fost construita intre 1890-1892 pentru fostul "Pensionatul Domnesc de Fete" infiintat inca din 1852 prin hotararea Domnitorului Barbu Stirbey, dar care nu avusese local propriu pana atunci.
Pensionatul Domnesc de Fete a fost la mijlocul secolului 19 prima "scoala superioara" pentru fete (la acest nivel mai exista doar Colegiul Sfantu Sava, care era de baieti) si intre primele institutii de invatamant din capitala Valahiei.


Scoala Centrala ocupa un spatiu vast in vecinatatea Gradinii Icoanei si a Parcului Ioanid, ramasita a fostei Livezi Ioanid parcelata la inceputul secolului 20. Partea aceasta de oras este o zona cu gradini si cu o mare densitate de repere ale Bucurestiului, intre care casa generalului Iacob Lahovary la cativa pasi de Scoala Centrala (prima lucrare a lui Ion Mincu, de mare importanta pentru istoria arhitecturii romanesti), casa Librecht a ministrului postelor din vremea lui Cuza, cu creneluri gotice, casa Sturdza care gazduieste Libraria Carturesti si casa insasi in care a locuit arhitectul Ion Mincu.

In acest loc ramas vreme indelungata margine de oras putin locuita datorita existentei baltii si paraului Bucurestioarei desecate abia in 1875, Ion Mincu a primit sarcina construirii noului local cu internat al Scolii Centrale, fostul Pensionat Domnesc. Arhitectul a conceput o constructie in plan rectangular, inchizand o gradina interioara inconjurata de o galerie asemanatoare unui chiostro manastiresc, care evoca in acelasi timp vechile constructii autohtone cu incinta ale secolului 18.
Fatada principala, retrasa de la strada, are un aer rustic si "cuminte" dat de streasina lata si de ornamentele de ceramica pictata si emailata ale ferestrelor si ale medalioanelor cu monograma scolii. Cele doua nivele sunt separate de un brau cum au bisericile romanesti medievale, impodobit cu frunze de acant tot din ceramica smaltuita.
Intrarea in scoala se face printr-un mic portal central si printr-un vestibul cu bolta pictata, de unde se ajunge intr-un coridor larg care deserveste clasele si cancelariile, si care da ocol gradinii interioare.


Coridorul-galerie primeste din plin lumina de afara prin deschiderile largi ale arcadelor care fac legatura cu exteriorul, in spiritul tendintelor arhitecturale ale timpului -cu originea in arhitectura japoneza- care promovau "continuitatea" intre spatiul exterior si cel interior. 


Conturul arcadelor ascutite se profileaza spectaculos in "contre-jour"

Plafonul galeriei din panouri din lemn pictat in tonuri stinse de albastru si rosu poarta marca stilului arhitectului Ion Mincu (intr-un fel asemanator a decorat acesta si tavanele unor incaperi din propria locuinta, azi sediu al Ordinului Arhitectilor).

Tavanul galeriei, foto Lucian Purcareanu

Galeria inainte de renovare (foto 2009, sursa aici)

Renovarea recenta a facut sa se piarda din nefericire zugraveala in rosu "pompeian" a peretilor (vezi fotografiile de deasupra), una din particularitatile distinctive ale galeriei. In februarie anul trecut dl Valentin Mandache scria un articol amplu despre patrimoniul reprezentat de Scoala Centrala si necesitatea prezervarii identitatii arhitecturale a monumentului, cu referire la trei elemente caracteristice, galeria vitrata, culoarea rosu pompeian a peretilor interiori si tencuiala in simili-piatra a fatadei: http://casedeepoca.wordpress.com/2010/02/25/scoala-centrala-identitate-arhitecturala/. Dupa cum se vede, renovarea nu a respectat conceptia originala a arhitectului, alterand aspecte distinctive ale monumentului de arhitectura. Sa speram ca interventii ulterioare vor restitui cladirii caracteristicile originale pierdute.

Nuanta calda galbuie a zidurilor exterioare ale Scolii Centrale imbracate in tencuiala in simili-piatra, inainte de renovarea recenta


Din galerie se iese in gradina interioara, incarcata de flori si verdeata. Frasinul din mijloc a fost plantat o data cu constructia scolii, si are aceeasi varsta: 120 de ani.
Curtea este imprejmuita de extraordinara galerie de arcade sprijinite pe coloane de piatra si inchisa cu sticla, elementul arhitectural preeminent al cladirii. Este o imbinare libera de elemente din surse diverse, care toate participa armonios la un efect de exuberanta plina de gratie, de la arcadele sinuoase si ascutite de inspiratie orientala, intalnite la bisericile de secol 18 (biserica Stavropoleos!), la capitelurile baroce ale coloanelor din piatra preluate din arta brancoveneasca, la friza din ceramica pictata si emailata in culori vii de verde turcoaz si galben, aceleasi ca si pe fatada cladirii. Deasupra arcadelor, de jur imprejurul curtii, nume de domni si domnite din istoria nationala se alatura intr-o insiruire impresionanta, menita sa inspire generatiile de elevi ai scolii.



Detalii: motivul decorativ al rozetei, folosit in arta populara romaneasca, incadreaza inscriptia de deasupra portii de acces in curte




Prin trei lucrari inovative si originale, "Casa Lahovary" (1886), "Bufetul de la Sosea"(1892) si "Scoala Centrala" (1892), Ion Mincu da expresie unui stil national in arhitectura, valorificand elemente din arhitectura si arta populara romaneasca, arhitectura medievala autohtona laica si bisericeasca si influente otomane-orientale. In acelasi timp Ion Mincu reuseste sa ofere o expresie regionala a curentului Art Nouveau intr-o epoca de emergenta pe plan european a acestei miscari in ultimele decade ale secolului 19 (vezi http://bucharestunknown.blogspot.com/2010/06/art-nouveau-in-bucuresti.html).

UPDATE!  Am primit un link pretios spre un articol amanuntit despre Scoala Centrala si istoricul ei, scris in 1934 de o fosta profesoara, plin de fotografii vechi inedite:

10 comentarii:

  1. Tocmai am găsit zilele trecute revista "Boabe de grâu" din anul 1934 care tratează claădirea Școlii Centrale de Fete

    http://cachescan.bcub.ro/boabe_de_grau_1934/Scoala_centrala_de_fete_din_Bucuresti_p705-753.pdf

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru un material extraordinar!! Sunt nerabdatoare sa-l citesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Baciu

    Nu am putut gasi locatia cartilor digitizate.Stii/stiti un link?Sau sunt doar valabile celor inscrisi?Ms

    -TRB

    RăspundețiȘtergere
  4. @Anonim
    Nu trebuie să te înregistrezi. La mine nu sunt probleme cu linkul respectiv. Dacă îmi laşi o adresă de e-mail, îţi pot trimite fişierul pdf.

    RăspundețiȘtergere
  5. Very well documented, this article (blog) resurrects The Central School and its absolutely stunning detail. A wonderful, representative building, one of Bucharest’s architectural treasures. And great photography too, from the author and from other, attributed sources.

    RăspundețiȘtergere
  6. Thank you very much Doru for appreciation!

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant ! As vizita si eu cladirea, dar nu cred ca se e permis. Multumiri pentru articole, avem o pasiune in comun pentru arhitectura cea veche.

    RăspundețiȘtergere
  8. În revista de pe bcub - la pagina 45 - apare sala de festivităţi a Şcolii Centrale de Fete în forma sa iniţială, care a devenit ulterior sala Icoanei a Teatrului (Municipal) Lucia Sturza Bulandra, prin grija d-lui arh. Liviu Ciulei.

    RăspundețiȘtergere
  9. In 2010 au inceput lucrarile de consolidare a scolii. Sunt fosta eleva a Scolii Centrale si am prins doua renovari masive. Acum scoala arata ca un spital, peretii sunt albi, geamuri maro din termopan, s-a renuntat la mobilierul vechi( care timp de un an a zacut in curte), s-a revenit la forma initiala a claselor. Dupa renovare subsolul s-a dat din nou in folosinta. Vechile laboratoare de chimie fiind acum niste clase urate cu banci murdare. Atmosfera scolii s-a pierdut. Nu va mai fi niciodata ce a fost! Si e pacat! As putea sa fac cateva poze cand mai trec pe acolo !

    RăspundețiȘtergere