Pagini

miercuri, 9 noiembrie 2011

Un rar si frumos geamlac




Geamlacul cu pricina acopera partea din spate a unei constructii modeste de pe vechea Strada 11 Iunie, strada care merge spre Parcul Carol si Filaret. Corpul de la drum mai inalt si stilul arhitectural vag "modernist" al respectivei constructii lasa sa se inteleaga ca este vorba despre o adaugire sau modificare a unei locuinte mai vechi, a carei parte din spate, cea cu geamlac, a fost mentinuta. 

Geamlacurile, sau verandele inchise cu ochiuri de geam in cadru de lemn sunt caracteristice Bucurestiului balcanic, adica orasului care a precedat "Micul Paris" (vezi http://bucharestunknown.blogspot.com/2010/03/arhitectura-veche-de-influenta-otomana.html). Majoritatea geamlacurilor ramase inchid galeriile interioare ale celor catorva hanuri supravietuitoare, sau pasarelele de la etaj a unor case negustoresti din zona veche a orasului. Mai rar si sporadic sunt de gasit la locuinte familiale, in cartiere vechi, pe Mosilor, Dudesti, Rahovei etc. 

Geamlacul acesta este remarcabil prin dimensiuni, formand un adevarat perete care inchide ambele nivele, prin frumusetea retelei cu ochiuri mici de geam si prin faptul ca, atat cat se poate vedea, s-a conservat intreg. Spatiul ingust pana la calcanul casei de alaturi si gardul inalt il fac greu de observat de obicei, mai ales cand sta in umbra, dar lumina calda si culorile toamnei au creat ocazia perfecta pentru a fotografia una din rarele astfel de structuri ramase, reminiscente ale orasului de acum un veac si mai bine.



8 comentarii:

  1. Mai este un geamlac oarecum ascuns pe str.Biserica Amzei 30? / Str. D. I. Mendeleev 35, casa Toma Blându – Nae Rucăreanu. Atribuită de unii arh. Al. Săvulescu, casa a fost construită în 1890. E casa de pe colţ, cu faţada lunga pe Biserica Amzei, plină de dughene la parter, foarte dărăpănată. E de
    stil neoclasic, cu ornamentaţie bogată – cariatide, medalioane, friză; pe latura dinspre curte, către Mendeleev, e geamlâcul, specific arhitecturii tradiţionale româneşti din secolele XVIII-XIX, ceea ce mă face să bănuiesc existenţa unei porţiuni a construcţiei înainte de data (1890) găsită în arhive.

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, acela este cred cel mai frumos geamlac de locuinta din Bucuresti, in afara de cel al Casei Melik. Sunt fotografii ale lui in articolul al carui link apare in postare. O casa deosebita, nu stiam ca este casa Toma Blandu. Nu este cumva cel cu tramcarele?
    Multumesc pentru vizita si informatii!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un foarte frumos și clasic geamlâc este și pe str. Viesparilor colț cu Radu de la Afumați. Ceea ce e în mod special interesant la el e că e într'o zonă mărginașă, care cred că s'a populat de'abia înspre 1900. Am pus poza pe Flickr: http://www.flickr.com/photos/25421729@N08/6350533017/in/photostream

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant, multumesc! Cat de mare este geamlacul! Etajul cred ca este proiectat in afara fata de parter? Nu se intelege bine din poza. Daca da, casa este in stil caracteristic otoman-balcanic. Cred ca este din prima jumatate a sec.19, a suferit unele modificari in timp, dar structura a ramas neschimbata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Etajul nu e proiectat. Eu sunt convins că e mult mai nouă. E mult prea departe de centru. Poate noi înțelegem prea puțin cum au evoluat elemente din astea, de arhitectură populară să zicem, pe care influența occidentală le'a aruncat în subteran.

    RăspundețiȘtergere
  6. In afara de geamlac, fotografiile indeamna ochii catre bordura de medalioane ale casei vecine, cea marcata cu numele strazii si "pavoazata" de grafitti.

    O "vanatoare" fotografica pentru asemenea medalioane, care impodobesc multe din vechile case ale Bucurestiului ramase inca in picioare, ar merita un articol dedicat...

    Cris, cu multumiri!

    RăspundețiȘtergere
  7. Doru, aveti dreptate, frizele caselor vechi sunt foarte pitoresti. Casele-vagon de sfarsit de secol 19 au asemenea frize, de obicei florale, sub streasina sprijinita pe capriori sculptati din lemn. Si mie imi plac mult:) Sunt unul din elementele specifice care amintesc de caracterul balcanic al Bucurestiului.

    Preferatele mele sunt casele cu etaj, negustoresti, care au asemenea frize...dar nu am inca fotografii suficient de bune cu ele:)

    Multumesc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  8. am vazut case cu astfel de geamuri in busteni. casele par vechi iar ochiurile de geam montate in rame de lemn acopera la unele case toata fatada. nu ma pricep la arhitectura (desi o gasesc fascinanta) , dar am observat geamlacurile din busteni si le-am facut poze.

    RăspundețiȘtergere