Pagini

joi, 16 septembrie 2010

Lupoaica, reasezata la locul potrivit

Recent restaurata, statuia reproducand "Lupa Capitolina" a revenit de curand in mica piateta de la capatul dinspre Bulevard al Lipscanilor. 


Desi la inceput am crezut ca nu are rost mutarea statuii "Lupoaicei" din Piata Romana, cand am trecut prima data pe acolo mi-am dat seama ca ma insel pentru mai multe motive:

1. Statuia se incadreaza perfect ca dimensiuni in spatiul piatetei si pe fundalul caselor de la intrarea in Lipscani, mult mai bine decat se incadra in spatiul deschis si larg de la Piata Romana;
2. Lupoaica este acum apropiata si accesibila. Aproape toti trecatorii se opresc langa monument macar o clipa, multi il fotografiaza. Iar bancile din jurul statuii par a fi perfecte pentru un scurt popas;
3. Este un simbol cultural si istoric usor de inteles si retinut si pentru vizitatorii straini ai Bucurestilor-simbolul originii latine a romanilor si al apartenentei acestora la lumea occidentala- statuia etrusca a Lupoaicei ce evoca intemeierea legendara a Romei, prezenta si intr-o piata a Cetatii Eterne, fiind deja cunoscuta acestora;

Ar trebui asezata (nu am observat daca exista deja) o mica placuta explicativa a imprejurarii in care a fost daruita Bucurestilor (un dar din partea Romei in anul 1906, atunci cand se implineau 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I si 1800 de ani de la cucerirea Daciei de catre romani).



4. Bucurestii nu sunt inzestrati cu prea multe monumente cu valoare de simbol, iar Lupoaica poate deveni unul din simbolurile orasului. 
5. Prezenta micului monument va pune mai bine in valoare Lipscanii- evident, atunci cand va exista ceea ce trebuie pus in valoare, dupa finalizarea lucrarilor pe Lipscani si la Pasajul Comercial Gabroveni...

Impresia mea a fost ca statuia se potriveste atat de natural acestui loc de parca nu a fost niciodata mutata.


Pe cele doua parti ale soclului se afla stema veche a orasului Bucuresti, cea din perioada Regatului, reprezentandu-l pe Sf. Dumitru pe scut. Este cred cea mai mare si mai frumoasa reprezentare a acestei steme care poate fi gasita in Bucuresti.



Vedere cu Lupoaica spre Baratie si centrul istoric de la est de Bulevard.

2 comentarii:

  1. Lupoaica Capitolinǎ a fost un dar al Primǎriei Romei, prin care, în zilele Expoziţiei Jubiliare din 1906, se recunoştea originea romanǎ a poporului nostru; gestul este cu atât mai încǎrcat de semnificaţie cu cât venea din partea fostei metropole imperiale.
    Aceastǎ replicǎ în bronz a Lupoaicei de la Roma a fost însoţitǎ pe tren, în drumul spre Bucureşti, de primarul adjunct al Romei, contele de San Martino, şi de delegaţia italianǎ la Expoziţie.
    În ziua de 6 septembrie, la Parcul Carol a avut loc o solemnitate când statuia a fost înmânatǎ primarului capitalei, Mihai Cantacuzino.
    La 23 noiembrie, Lupa Capitolina a fost instalatǎ în centru Pieţei Sf.Gheorghe, luând locul altei statui din bronz, care simboliza Comerţul (şi care, se pare, actualmente se gǎseşte în Parcul Cişmigiu). Pentru un timp Piaţa Sf.Gheorghe s-a numit Piaţa Romei.
    Dupǎ ani, când zona Sf.Gheorghe a fost reorganizatǎ odatǎ cu prelungirea Bd.Brǎtianu, statuia a fost mutatǎ pe Dealul Mitropoliei, în faţa clopotniţei; Lupoaica fusese instalatǎ cu spatele spre Biserica Mitropolitanǎ, ceea ce a stârnit protestul Mitropolitului şi a înalţilor ierarhi.
    În anii comunismului, statuia a fost instalatǎ în Piaţa Dorobanţi, iar în 1989, într-un loc excentric din Piaţa Romanǎ.

    Felicitǎri pentru articolul inspirat !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru vizita si comentariul detaliat! Intr-adevar, cel mai semnificativ si important este faptul ca Lupoaica a fost un dar pentru orasul Bucuresti din partea Primariei orasului Roma, ca o recunoastere a originii poporului nostru. Doar cu cativa ani mai inainte taranul ardelean Badea Cartan facuse acea faimoasa calatorie la Roma uimind italienii prin asemanarea straielor si incaltarilor sale cu cele ale dacilor de pe Columna lui Traian! Originea si latinitatea romanilor erau stiute, dar altceva era sa vezi "un dac in carne si oase", parand abia coborat de pe columna...

    RăspundețiȘtergere