sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Casa moderna interbelica cu aer balcanic-oriental



Casa se afla pe langa Sfintii Voievozi, pe una din stradutele rretrase, "purtatoare de secrete" ale vechiului Bucuresti. In timpul verii, coroana bogata a arborelui din curte o face putin vizibila.
Ma incanta pentru ca este o casa atat de specific bucuresteana prin trasaturile ei: planul neregulat, adaptat spatiului stramt disponibil, (curtea fiind comuna cu a altei case), stilul incert, dar perfect in spirit bucurestean, un fel de stil regional romanesc modernizat cu elemente Art Deco; aerul oriental si plin de caracter dat de acel bovindou proeminent, care prelungeste spatiul disponibil al etajului al unei case aflate pe un teren foarte ingrat; streasina pe suporti de lemn, foarte expresiva, participand puternic la culoarea locala-balcanica a casei (de fapt, casa nu ar avea acelasi farmec fara streasina de lemn) si copacul inalt si batran din curte, a carui coroana acopera aproape toata strada cand este infrunzit.





miercuri, 26 ianuarie 2011

Ilustrata de iarna din Bucuresti


Imagine idilica de carte postala ilustrata: casuta cu pridvor si gradinita incarcate de zapada...


...este casa parohiala a Bisericii Delea Veche din Bucuresti, in stil neo-romanesc, acoperita de zapada ultimelor zile.


sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Fotografii vechi ale Cartierului Uranus-Izvor



O imagine cu valoare documentara din anii '70: vedere peste Podul Izvor spre Strada Uranus (aflata in continuarea acestuia) si zidurile de incinta ale Manastirii Mihai Voda. Fotografia pare a fi fost luata din cladirea Ligii Culturale pentru Unitatea Tuturor Romanilor (cea adapostind Teatrul Bulandra);

In anul 1985, in contextul construirii Casei Republicii, cladirile de incinta ale ansamblului manastiresc Mihai Voda, incluzand Palatul Arhivelor Nationale (1925) au fost daramate. Biserica veche de 400 de ani impreuna cu Turnul cu Clopot, si ele in pericol de demolare, au fost in cele din urma translatate spre est cu aproape 290 de metri iar in prezent se afla inchisa intre siruri de blocuri, in vecinatatea unui maidan. Pe locul zidirilor manastiresti avem azi dupa cum se stie un anost spatiu verde (Parcul Izvor).


Translatarea Schitului Maicilor (iunie 1982, prima dintre bisericile translatate); Se stie ca biserica Schitului Maicilor, candva inconjurata de gradina si chilii in stil brancovenesc, se afla in prezent "aruncata" pe o ramasita de teren in spatele blocurilor de la B-dul Libertatii.


Strada Putul cu Apa Rece...


Strada Pelerinilor, "Scaricica" des pomenita si fotografiata pentru pitorescul ei, in inca o ipostaza. 
Henri Stahl o evoca la inceputul secolului trecut ca "un pitoresc drum bolovanos".


O imagine tulburatoare: locuitorii cartierului in curs de demolare se muta in timpul noptii, din motive de discretie...

Despre ansamblul manastiresc Mihai Voda si fostul Cartier Uranus am scris in aceste postari mai vechi, care cuprind amanunte, fotografii si harti: 

Fotografiile apartin d-lui Lazar Dinu, prin a carui amabilitate le-am putut posta (si caruia-i multumesc din nou).