duminică, 31 martie 2013

Piata Marasesti in august 1985

In august 1985, o doamna revenita in Bucuresti dupa o absenta indelungata gasea locurile familiare din zona Pietei Marasesti in plin proces de demolare. Casa in care locuise de la nastere si pana in 1961 tocmai fusese transformata intr-un morman de moloz. Fotografiile de mai jos, facute atunci de doamna Josette, sunt publicate pentru prima data. Calde multumiri d-nei Josette si d-lui Doron Midroni (Doru M.), care mi-au aratat fotografiile si mi-au dat permisiunea de a le publica pe blog. Multumiri in plus lui Doru care m-a ajutat sa-mi precizez pe harta pozitia cladirilor!
Pentru a intelege usor unde se aflau cladirile fotografiate si configuratia strazilor, am atasat hartile din 1940 si din anii '60, marcand pe cea de a doua pozitia unor repere cu stelute.

Zona Pietei Marasesti a fost printre cele greu si iremediabil afectate in urma demolarilor masive din anii '80, din ultimul deceniu al regimului dictaturii comuniste. In acei ani, 20% din centrul istoric al Bucurestiului a fost sters de pe fata pamantului cu buldozerele, pentru a se construi in loc un oras "nou" de tip socialist. Candva familiara si prietenoasa, zona Pietei Marasesti si a bisericii Dobroteasa este azi arida si straina, "curatata de istorie". Fotografiile locurilor disparute sunt o incercare de a reface necesara legatura cu trecutul pentru Bucurestiul atat de lovit, nu doar pentru cine a cunoscut acel trecut, dar si, poate chiar in mai mare masura, pentru generatiile mai tinere. Poate ca biserica Dobroteasa, martor supravietuitor al cartierului, va fi privita cu alta intelegere.

Exista foarte putine imagini disponibile ale strazilor si caselor demolate, datorita numarului redus al aparatelor de fotografiat in epoca si pentru ca in timpul demolarilor fotografiatul era o operatiune periculoasa si riscanta, fiind interzis. De aceea, daca aveti fotografii ale cartierelor si caselor de dinainte de distrugerile anilor 1980, si doriti sa contribuiti la documentarea Bucurestiului pierdut, ele pot fi scanate si trimise fie d-lui Doron Midroni (dmidroni@hotmail.com), fie direct mie (cristinaiosif23@yahoo.com), cu orice detalii care ar ajuta la identificare, anul, strada, poate amintiri personale legate de acele locuri.



Casa transformata in moloz de la coltul dintre Bd Marasesti si Calea Vacaresti (am indicat locul ei pe harta de mai sus prin steluta rosie). Putin timp inainte sa fi fost demolata, aceasta casa fusese luata ca reper intr-o fotografie a d-lui Cristian Popescu, aparuta in exceptionala sa carte "BUCURESTI-ARHIPELAG Demolarile anilor '80: stergeri, urme, reveniri". Fotografia poate fi vazuta la acest link
Casa cu balcon pe colt, aflata pe cealalta parte a Bd Marasesti fata de cea de mai sus (am indicat-o pe harta prin steluta verde). Ea apare, privita din alt unghi, intr-o fotografie a d-lui Dan Vartanian, la acest link. In aceeasi fotografie mai apar biserica Dobroteasa si imobilul de colt, cu magazin de paine la parter, din imaginea de mai jos. 
Biserica Dobroteasa, privita dinspre Piata Marasesti (indicata pe harta mea cu steluta galbena)
Imobilul de colt cu magazin de paine la parter, intersectia Calea Vacaresti-Florilor  (indicat pe harta cu steluta albastra)
"Cel putin pana in 1961, era in acelasi loc [in locul magazinului de paine] o bodega. Era acolo un celebru "cetatean turmentat" care in fiecare noapte se proptea in mijlocul intersectiei, sprijinit de un inalt felinar electric care pare sa fi fost dat jos, si de acolo tipa lucruri nu prea complimentare la adresa "Partidului si Guvernului". In vino, veritas. Cumva, peste ani, nu i s-a intamplat nimic!" (Doru)

3 comentarii:

  1. Draga Cris,

    Impreuna cu Josette, iti multumesc din inima pentru readucerea in focus, chiar si pentru un moment, a istoriei unui colt plin de farmec si de viata din ce a fost candva regiunea Marasesti/Vacaresti a Bucurestilor care nu mai sunt.

    Fotografia d-lui Cristian Popescu, a cladirii mandre cu adresa Bd. Marasesti 147, are la noi in casa un loc de cinste.

    Speram sa ne intoarcem la Bucuresti in septembrie pentru a continua explorarea vechilor cartiere si a reinnoi legatura cu Bucurestiul care este.

    RăspundețiȘtergere
  2. @caramida, scrie si in titlu: 1985

    RăspundețiȘtergere