miercuri, 2 iunie 2010

Vechile case cu pravalie din raspantii

In Bucuresti mai sunt case precum cele de mai jos, vechi pravalii de cartier. Casele cu pravalie de la colt de strada prind cel mai bine spiritul mahalalelor vechiului Bucuresti, orasul modest dar binevoitor si tihnit de acum un veac.

Casele cu pravalie de la colt de strada sunt specifice Bucurestiului patriarhal si balcanic. Ele evoca un mod de viata tipic comunitatilor orientale (cu ecou pana in Balcani), cu raspantia ca spatiu de intalnire si socializare. 

Orzari, colt cu Agricultori, anul constructiei este marcat in chenar deasupra intrarii: 1925. UPDATE iulie 2011: Aceasta casa nu mai exista, pe locul ei este un teren viran.

Casa pe Popa Tatu, o zona rezidentiala cu locuinte cu gradini si pravalii rare, indiciu al distinctiei cartierului!

Casa pe Berzei in apropierea Pietei Matache, veche zona comerciala a orasului

Casa pe Strada Olimpului, zona Patriarhiei

Casa de colt pe Baratiei la rascrucea cu Baia de Fier, cu fatada din pacate saracita de toate ornamentele pe care le va fi avut

Pe Calea Floreasca

In sudul orasului, in cartierul Giurgiului, o casa gen pravalie sateasca intr-o zona marginasa incorporata doar tarziu Bucurestilor

Tot in zona Giurgiului, un "magazin de piese auto import" intr-o casuta veche la colt de strada

Aceeasi zona sudica a orasului care retine inca aspectul de periferie semi-rurala, cu o pravalie in raspantie si arbori batrani -strada Pieptanari

Pe Matei Voievod, intr-un cartier mai rasarit al orasului, casa cu pravalie si decoratie clasica eleganta 

In preajma Bisericii Sf. Mina, o casa cu fronton dreptunghiular deosebit intr-un fragment de oras care si-a pastrat aspectul patriarhal

O casa pe fosta Soseaua Filantropiei, intre putinele vechi ramase dupa demolarile din anii '80 din fostul cartier populat de tarani si negustori. Casa impodobita cu pilastri este neobisnuit de mare avand trei fatade si ocupand spatiul intre doua strazi chiar in locul unde se intalnesc, Ion Mihalache si Doctor Felix

Peste drum de Parcul Carol, o casa la colt de strada reediteaza traditia micilor carciumioare si localuri de petrecere traditionale in aceasta zona

In zona Filaret, o casa care iese in evidenta, cu destinatie publica -sediu de Posta 



9 comentarii:

  1. Cristina, ultima poza este cu poate printre mai vechi oficii postale. Insasi aceasta casa de pe coltul str. Fabrica de Chibrituri cu str. Principesa Ileana ("Lamaitzei") pare sa fi fost construita special pentru posta, nefiind niciodata locuita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunate clǎdiri şi foarte reuşitǎ succesiune de imagini în aceastǎ temǎ care a rǎmas mereu actualǎ - cârciumile!
    Mai toate colţurile disponibile de la intersecţii, fie centrale, fie la margine de oraş, erau odatǎ folosite ca loc de cârciumǎ, bǎcǎnie, sau pentru altǎ prǎvǎlie, fiindcǎ aşezatǎ la rǎspântie, afacerea avea dever crescut. Din acest motiv, locurile de casǎ astfel aşezate, dar şi preţul sau chiria la imobile aşezate pe colţ era totdeauna mai mare decât al celorlalte.

    RăspundețiȘtergere
  3. Potentialul lor este acelasi, ce se intampla cu ele de nu sunt valorificate cum trebuie?
    De exemplu casa- pravalie de colt de vis-a-vis de Hala Traian, cu un vad atat de bun si asa intr-o stare jalnica- nici nu am fotografiat-o.

    Multumesc mult pentru aprecieri.

    RăspundețiȘtergere
  4. "Ce se intampla cu ele de nu sunt valorificate cum trebuie" a fost o intrebare retorica...

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua!

    Suntem interesati de un schimb de link-uri intre http://bucuresti.tourneo.ro/ si http://bucharestunknown.blogspot.com.
    Daca exista un interes si din partea dvs. asteptam un raspuns.

    Altfel, mult succes,
    Narcis

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte misto subiectul! Si pe mine m-a atras acest subiect. practic nu exista o intersectie fara 4 pravalii (poate si o carciuma:)). Interesant sa descoperi si alte elemente specifice vechilor pravalii, gen obloane, vitrine etc.
    Misto e ca in unele orasele de provincie aceste spatii mai sunt folosite ca pravalii.
    Felicitari

    RăspundețiȘtergere
  7. Aici exista o asemanare (la nivel pur conceptual :) si nicidecum de forma), cu Barcelona: si acolo, in faimoasele intersectii cu colturi tesite, ale grilei rectangulare a orasului, sunt, deobicei, pe cele patru colturi, carciumi (si probabil ca se cheama bodegi!)

    RăspundețiȘtergere
  8. Casa de pe Popa Tatu e de ceva vreme fara usi si ferestre.

    RăspundețiȘtergere
  9. Revad cu nostalgie pravaliile din zona de sud a Bucurestiului; cred ca recunosc cateva aflate pe Strada Stoian Militaru. De fapt erau mai multe in cartier, una dintre ele aflata la intersectia Strazii George Bacovia cu Stoian Militaru. Am inteles ca, pe cand locuia Bacovia in zona, se afla acolo o carciuma. La safsitul anilor 70 se transformase in alimentara. Cumparam de acolo portocale intorcandu-ma de la scoala. Am locuit pe strada Pictor Stefan Dumitrescu, casa noastra a fost demolata in Aprilie 89. La intersectia strazii noastre cu Strada Opis Ilie a functionat o vreme un centru de paine. Alergam de acasa si in cateva minute ma intorceam cu painea la bunica. Apoi pe Alunisului colt cu strada "mea" era o vila, presupun han pe vremuri. Si tot pe Stoian Militaru, in apropierea scolii (cred ca se afla intr-una dintre fotografiile dvs.) era tot o alimentara de la care cumparam cand si cand, in vacanta de vara, Hellas, o bautura racoritoare greceasca de portocale, in sticle mici de plastic. Si BEM-BEM parca :). Tot acolo aveau pe trotuar bucati mari de gheata.
    Daca, din intamplare are cineva fotografii cu casele demolate din aceasta zona, va rog mult le puteti posta undeva? Imi este tare dor de linistea si lipsa de griji a acelor ani.

    RăspundețiȘtergere