Multumiri d-lui Dan Melinte pentru pozele vechi, pentru evocarea plina de sensibilitate si pentru restituirea atmosferei Bucurestiului care a fost.
Pentru cine incearca sa-si reprezinte locurile: intersectia strazii Cazarmii cu Militari care se vede in fotografia de mai jos, si unde se afla cladirea caminului de copii evocat cu nostalgie de dl. Dan, era pe unde trece acum trotuarul din fata Casei Poporului, in dreptul coltului sudic al acesteia...
Buna ziua,
Va felicit pt blog-ul "Unknown Bucharest". Sunt unul dintre cei nascuti in Bucuresti si am copilarit intr-un oras inca romantic, cu alei pietruite si castani, case estetice cu arhitectura superba.
Desi poate par nostalgic pt acele timpuri, nu pot sa uit acei 3 ani ( 1968-1970) cand parintii m-au dat la caminul de copii cu program saptamanal din Strada Militari (langa intersectia cu Str Cazarmii) din cartierul Uranus. Parintii au stat o perioada pe Str. Putul cu apa rece. Amandoi aveau serviciu si neavand cu cine sa ma lase au fost nevoiti sa ma dea la acest camin.
Pastrez o amintire vie despre zona de poveste (cart Uranus) in care se gasea acest camin. Strada (Militari) pavata cu piatra cubica cobora cu o inclinatie foarte pronuntata dinspre Str. Uranus, dupa care vira la 90 grade spre Str Cazarmii. Caminul era primul imobil (din vale) alaturat de zidul care inconjura Arsenalul si Cazarma. Avea la intrare o poarta din fier forjat si o curte mare in fata. O poarta mica ruginita si asimetrica era cocotata pe deal langa zidul cazarmii si permitea accesul celor curiosi sa priveasca in curte (baietii mai mari din cartier obisnuiau sa ne arunce de acolo de sus bomboane).
In spatele caminului (care probabil a fost inainte o casa boiereasca) se afla o gradina de vis, cu vegetatie luxurianta plina de nalbe inalte cu flori colorate contrastand pe langa zidurile de caramida rosie care delimitau laturile de nord si vest (dealul Arsenalului). Pe latura de est se gaseau gradinile altor imobile din zona cu aceeasi vegetatie exotica. Printre ulucile de la gard zaream acolo statuete de culoare negru-verzui(Bronz oxidat)probabil salvate din locuri publice de catre proprietari.
Dupa 1970 parintii s-au mutat in alt cartier si nu am mai fost in acele locuri o vreme, singurele imagini care mi le mai permiteam erau cele prin geamul tramvaiului care cobora lenes pe panta umbrita a dealului din strada Uranus, cand mergeam cu mama la magazinul Victoria la ultimul etaj sa-mi cumpere un vagon de trenulet (pasiunea mea de atunci).
Am reusit sa mai revad acele locuri dupa 12 ani (1982)cand parintii mi-au cumparat o bicicleta. Primul drum pe care l-am facut a fost desigur in zona. Am avut noroc, Strada Militari era inca la locul ei. Am pedalat periculos drumul pietruit in panta si m-am oprit jos, m-am asezat pe iarba inca verde sa ma odihnesc. Am respirat aerul acela familiar cu atata placere incat nu imi venea sa plec. Din pacate parintii nu si-au permis un aparat de fotografiat, poate ca l-as fi folosit sa imortalizez momentul.
Totusi prin vraful de fotografii din albumul familiei am reusit sa gasesc doua poze color cu grupa mea de la camin din anul 1968.
Caminul de Copii cartier Uranus - 1968 |
Gradina din spatele Caminului de Copii - Militari Cazarmii 1968 |
Prima este facuta in fata caminului cu doamna directoare in centru (eu sunt cel din fata care plange dupa mama) si cealalta este facuta in gradina din spate cu educatoarele noastre. Nu am sa uit nici faptul ca una din acele educatoare ne-a invatat pt prima oara o limba straina (lb franceza).
Am atasat cele doua fotografii impreuna cu una gasita in cartea Dl Andrei Pandele (cu strada Militari si portita ruginita de pe deal) si o mica harta cu zona in care era amplasat imobilul (marcat cu X rosu)
Strada Militari intersectie Cazarmii - FOTO ANDREI PANDELE |
Poate se vor regasi si alte persoane printre acesti copii din grupa mea. Eventual poate se va gasi cineva cu mai multe informatii despre istoria acestui imobil/camin/gradinita.
Va multumesc pentru atentie
Cu respect
Dan
Superba scrisoare. Daca toti locuitorii Bucurestiului ar fi la fel de apropiati de acest oras minunat, l-am putea resurecta.
RăspundețiȘtergereBine spus "daca"!
RăspundețiȘtergereEmotionant, felicitari pentru cele descrise
RăspundețiȘtergereplanul cadastral al bucurestiului din anul 1911 il gasiti pe http://we.tl/fP0363VHtY via http://www.reptilianul.blogspot.ro/2013/07/societatea-de-asigurari-nationala.html
RăspundețiȘtergereDomnul Dan Ce emotie!!! si eu am locuit pe Putul cu Apa Rece la nr.12, chiar in fata strazii Jupiter. Si multumita acestor oameni remarcabili, nobili si generosi care au cautat sa reuneasca pozele cartieurlui uranus, am descoperit si casa buynicilor mei de pe starda Orascu. CAt de mult va multumesc!
RăspundețiȘtergereDl Dan Melinte"Nu stiu cum, n-am putut adormi, am deschis laptopul cautand Caminul din Cazarmii. Eu am fost acolo zece ani inaiontea dumneavoastra, as fi vrut sa aflu a cui a fost casa. Cand eram intr-a opta (adica cam pe cand erati dumneavoastra la gradinita) am revizitat locul si am aflat de la o educatoare (profesoara de istorie, altminteri, dar care nu gasise post in capitala) ca fragmentele de sculpturi din curtea de alaturi nu erau aleatorii, ci ii apartinusera proprietarului vecin, sculptor... Totusi, ma obsedeaza faptul ca n-am alte informatii.
ȘtergereDoamna Miruna, multumesc pt detaliile suplimentare. Cu ajutorul dvs. am aflat identitatea sculptorului ale carui statuete le admiram printre ulucile de la gardul caminului din strada Cazarmii/Militari.
ȘtergereAtelierul din Str. Bateriilor era afacerea familiei Von Becker. http://www.bucurestiivechisinoi.ro/2010/10/emil-wilhelm-august-von-becker/
Multumesc inca odata pt aceste frumoase amintiri
Dan Melinte.
Multumesc din totsufletul. Am tot incercat, din cand in cand, sa dau de vreo imagine a casei. Dar informatiile despre Von Becker sunt nepretuite - am inchis ochii si-am vzitat in minte casa si gradinaa Nicolae Minovici... Nu am mai fost acolo de peste 30 de ani Continuu sa caut casa, poate apare vreundeva (Exista, de altfel, o splendida pagina FB dedicata cartierului Uranus). Toate cele bune!
ȘtergereR.I.P. Uranus!
RăspundețiȘtergereI'm looking for a map with all the neighborhoods of Bucharest! Nobody can help me?
RăspundețiȘtergereMa trec fiorii si-mi dau lacrimile chiar in acest moment cind vad "portita ruginita" intrarea,portalul cum i s-ar spune acum,catre o lume fascinanta aceea a fostului Arsenal al armatei.Si apoi se vede si o parte din derdelusul de pe Militari.Eu am locuit putin mai sus pe Cazarmii.
RăspundețiȘtergereAm locuit pe str. Militari pana cand s-a demolat cartierul! Tare mi-as dori sa revad ceva fotografii cu str. Militari(se pare ca nu prea sunt)
ȘtergereAcesta este "derdelusul" pe care il lustruiam cu saniutele iarna !!!
ȘtergereA fost un cartier extrem de frumos.
RăspundețiȘtergere