joi, 6 mai 2010

Un Bucuresti patriarhal

Casutele "taranesti" din Bucuresti, aparitii inedite in secolul 21, sunt urme supravietuitoare ale stratului rural-patriarhal al orasului.

Casa modesta cu prispa pe fostul Podul Vergului (Calea Calarasi)
(vezi pe site-ul Muzeului de Fotografie: http://blog.alexgalmeanu.com/blog/2007/03/31/dupa-32-de-ani/  fotografia acestei case in 1976 apartinand d-lui Dan Vartanian, in oglinda  cu o alta realizata in 2007)

Tot pe Calea Calarasi, intre Piata Traian si portiunea "sistematizata" cu blocuri din anii '80, o alta casa "de tara" (depozit sau atelier).

O casa cu tinda inchisa cu geamuri in ochiuri din lemn, umbrita de un tei batran (cartierul Uranus).
(vezi si: http://bucharestunknown.blogspot.com/2009/11/case-cu-pridvor-in-bucuresti.html )

5 comentarii:

  1. mai sunt .. mai sunt. una este, daca mai este, pe strada Dogari. casa din imaginea a doua (de pe Calarasi) este totusi in lista monumentelor. una cu o prispa mai inalta inca mai era in urma cu doi-trei ani pe strada Sabinelor

    RăspundețiȘtergere
  2. Am sa merg pe urma casei de pe Sabinelor, despre care nu stiam nimic, desi zona imi este apropiata. Poate o caut si pe cea de pe Dogari daca apuc. Multumesc pentru ponturi! Imi sunt dragi casele astea de altadata.

    RăspundețiȘtergere
  3. vezi si materialul meu de acum un an, pe tema aceasta, cu un video despre ultimele case taranesti, cu pridvor, din Bucuresti: http://ovidiudraghia.blogspot.com/search?q=case+taranesti

    RăspundețiȘtergere
  4. Aia pe Dudesti era de vanzare, parca, asa ca nu cred sa mai reziste mult.

    Inainte de a fi zone rezidentiale interbelice, cartierele Dorobanti si Cotroceni erau populate in destul de mare masura de case mai simple, ca acestea. De-abia in anii '20-'30 a fost un avant in constructia de vile cochete.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu sunt o admiratoare a vilelor noi, construite haotic, fara nici un pic de consideratie fata de estetic si urbanism. Dar nu inteleg extazul fata de casutele modeste pe care le admirati. Poate ca reprezinta o farama din Bucurestiul de altadata, dar nu acea farama care sa merite a fi mentionata.

    RăspundețiȘtergere