marți, 16 februarie 2010

Diversitatea arhitecturala in Bucuresti- Strada Biserica Amzei

Strada Biserica Amzei etaleaza in mod pregnant amestecul de stiluri tipic arhitecturii Bucurestiului.

Intre Bd. Magheru si Str. Mendeleev toata latura de nord a Str. Biserica Amzei este ocupata de fatada sobra in stil Art Deco a cladirii Societatii Nationale de Crucea Rosie:


Pe un colt al intersectiei cu Str. Mendeleev, o casa construita in 1890 expune un "repertoriu clasic": cariatide, friza cu ghirlande, medalioane cu chipuri de antichitate greaca si frontoane:Peste drum, Casa Otetelesanu cu multe elemente in stil neogotic, cum sunt de exemplu pinaclurile de la ferestre:


In apropiere o casa cu etaj, fatada nivelului superior fiind foarte ornamentata, mai ales frontoanele ferestrelor si cornisa, cu elemente in stil national-romantic:


Pe un alt colt de strada, o casa ce nu se doreste neobservata. Decoratiilor exuberante cu amorasi, frunze de laur si de acant si capete de lei se adauga liniile curbe ale consolelor balcoanelor si arcadelor ferestrelor, sugerand senzualitate. Casa construita in 1910 a apartinut unei curtezane celebre, "Mita Biciclista".Langa ea insa, o casa sobra in stil neoromanesc creeaza un contrast puternic:


Casa a fost construita la 1908 de arhitectul Petre Antonescu pentru omul politic Ionel I. C. Bratianu.


Peste drum, Biserica Amzei ascunsa intre salcii, cu interesantul ei portal:


Biserica Amzei ce dateaza din 1810 a fost reconstruita din temelie in forma in care apare azi in anii 1898-1901. Biserica integreaza intr-un mod original elemente ale stilului baroc, romanesc vechi si chiar Art Nouveau- curent caracteristic inceputului de secol XX, fiind remarcabila prin armonizarea armonioasa in aceeasi constructie a atator influente diferite.9 comentarii:

 1. Ati reusit sa scoateti la lumina unul din cele mai frumoase colturi ale orasului, care, desi f.central, este mai rar traversat de bucuresteni.
  Felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 2. Aveti dreptate, strada desi remarcabila nu este dintre cele cautate. Va multumesc din nou!

  RăspundețiȘtergere
 3. Va felicit pentru blog, pe care l-am descoperit de curand. De azi inainte sunteti la mine in blogroll.

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc pentru aprecieri. Si "Ce am mai citit" este un blog interesant!

  RăspundețiȘtergere
 5. Am avut ocazia sa ma aventurez pe acea strada, este o rezervatie fabuloasa de arhitectura. Multe case au nevoie insa de reparatii, inclusiv a Mitei Biciclista. Nu stiam ca acea casa superba in stil neogotic a fost al lui Otetelesanu. Casa lui Ionel Bratianu continua de fapt inspre parcul de pe Bulevardul Dacia, nu?

  RăspundețiȘtergere
 6. Asa este, casele Ionel Bratianu continua spre Bd. Dacia si sunt superbe. Sunt mai multe fotografii si detalii aici:
  http://bucurestiinoisivechi.blogspot.com/2009/06/casa-bratianu-arhitect-petre-antonescu.html

  Mai sunt si Asezamintele Bratianu, construite in 1928 dupa moartea lui Ionel I. Bratianu de sotia sa- intrarea este tot dinspre Str. Biserica Amzei.

  RăspundețiȘtergere
 7. Vezi ca un idiot cu care am avut si eu probleme ti-a clonat TOATE articolele pe blogul lui. Exemplu:

  http://pantaleonescu.blog.com/2010/04/11/vechiul-bucuresti-de-la-nord-de-cismigiu/

  Ia atitudine!

  RăspundețiȘtergere
 8. Felicitari pentru articol. Nu as avea mai mult de spus decat ca scrii articole foarte interesante si pentru asta iti doresc mult succes.

  RăspundețiȘtergere
 9. Foarte interesant intregul blog. Felicitari! O singura rectificare... casa Mitei "biciclista" nu este in stil Baroc, ci Art-Nouveau :)

  RăspundețiȘtergere