vineri, 27 noiembrie 2009

Vechea scoala si Institutul de binefacere de la Biserica Udricani

Mergand pe Strada Sf.Vineri, mai sus de Piata Unirii, si de acolo luand-o pe Strada Clucerul Udricani ajungem la Biserica Udricani. In spatele acesteia se vad niste case scunde si batrane:



Inscriptia de pe zidul casei ne instiinteaza, in grafia acelui secol: "Institutul de binefacere claditu cu fondurile santiei salle protoereulu judetului ilfovu TEODOR ICONOMU pentru memoria sa si a consoartei salle ECATERINA 1877"



Casele au avut deci functiunea de asezamant de binefacere. Constructia a fost amenajata in 1877, anul Razboiului de Neatarnare, ca azil pentru vaduvele de razboi.

Biserica de la Udricani a fost insa faimoasa pentru scoala romaneasca ce fiinta aici inca de la inceputurile ei. In chiliile Bisericii Udricani, ctitorita de jupan Udrecan Clucerul la 1735, a existat una din primele scoli din Bucuresti. La vremea aceea mai erau doar Scoala de la Sf. Sava si cea de la Biserica Sf. Gheorghe Vechi.

Ion Ghica in Scrisorile sale catre Vasile Alecsandri cu multa caldura evoca lectiile ce se tineau in curtea bisericii:
"Primprejurul bisericii, in mahala, intre livezile de meri, de peri si de duzi, se zareau vreo10-15 invelisuri cu streasina iesita ca o umbrela, sub care locuiau cativa cavafi, croitori, islicari si cojocari; acestia cand plecau la pravalie isi trimiteau copiii la dascalul Chiosea, ca sa nu strengareasca pe ulita (...) Dar sa ne intoarcem la scoala noastra de la Udricani, scoala sub albastrul cerului, pe prispa bisericii, unde cand ploua copiii se ghemuiau in odaia tarcovnicului jos pe caramizi sau in clopotnita de citeau si scriau pe genunchi si pe branci..."


Scoala romaneasca in aer liber (1842, gravura in lemn).

Aici au invatat carte, intre altii, boierii Vacaresti, logofatul Greceanu, Anton Pann, Petre Ispirescu, Ion Eliade. Biserica Udricani a avut si o faimoasa scoala de caligrafie.
Scoala Romaneasca, impreuna cu scoala de caligrafie, un azil pentru oameni saraci sau in varsta si cu Institutul de binefacere construit mai tarziu pe terenul bisericii au format Asezamintele Udricani.

Casele Institutului de binefacere si casa parohiala de alaturi vor fi in curand daramate pentru a face loc unor constructii noi, conform unui proiect ce intentioneaza refacerea Asezamintelor Udricani.



3 comentarii:

  1. Am citit tot blogul de la cap la coada si il gasesc de-a dreptul fascinant. Atatea informatii nestiute si poze minunate! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Patrik, cuvintele tale m-au emotionat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Minunat. Se vede ca scrieti cu sufletul.

    RăspundețiȘtergere