sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Fotografii vechi ale Cartierului Uranus-Izvor



O imagine cu valoare documentara din anii '70: vedere peste Podul Izvor spre Strada Uranus (aflata in continuarea acestuia) si zidurile de incinta ale Manastirii Mihai Voda. Fotografia pare a fi fost luata din cladirea Ligii Culturale pentru Unitatea Tuturor Romanilor (cea adapostind Teatrul Bulandra);

In anul 1985, in contextul construirii Casei Republicii, cladirile de incinta ale ansamblului manastiresc Mihai Voda, incluzand Palatul Arhivelor Nationale (1925) au fost daramate. Biserica veche de 400 de ani impreuna cu Turnul cu Clopot, si ele in pericol de demolare, au fost in cele din urma translatate spre est cu aproape 290 de metri iar in prezent se afla inchisa intre siruri de blocuri, in vecinatatea unui maidan. Pe locul zidirilor manastiresti avem azi dupa cum se stie un anost spatiu verde (Parcul Izvor).


Translatarea Schitului Maicilor (iunie 1982, prima dintre bisericile translatate); Se stie ca biserica Schitului Maicilor, candva inconjurata de gradina si chilii in stil brancovenesc, se afla in prezent "aruncata" pe o ramasita de teren in spatele blocurilor de la B-dul Libertatii.


Strada Putul cu Apa Rece...


Strada Pelerinilor, "Scaricica" des pomenita si fotografiata pentru pitorescul ei, in inca o ipostaza. 
Henri Stahl o evoca la inceputul secolului trecut ca "un pitoresc drum bolovanos".


O imagine tulburatoare: locuitorii cartierului in curs de demolare se muta in timpul noptii, din motive de discretie...

Despre ansamblul manastiresc Mihai Voda si fostul Cartier Uranus am scris in aceste postari mai vechi, care cuprind amanunte, fotografii si harti: 

Fotografiile apartin d-lui Lazar Dinu, prin a carui amabilitate le-am putut posta (si caruia-i multumesc din nou).

8 comentarii:

  1. Dr. Dragos Popovici, Slobozia19.01.2011, 23:38

    Stimata doamna,

    Interesant este cum toti nechematii isi doresc ramanerea in istorie. Vor sa construiasca oricum si orice, numai sa fie si nu conteaza daca pentru asta distrug temelia acestei natii, in general.Acum este randul domnului Oprescu,al carui nume chiar daca rimeaza cu Protopopescu, nu poate sta nicicand alaturi de marele ctitor al capitalei, doar rimeaza.
    Ca fiu de detinut politic, ma intreb ce lagatura are numele de bulevardul Uranus, inteleg ca asa se va numi, cu fosta inchisoare a Ministerului de Interne cu acelasi nume, unde au fost anchetati si executati luptatorii anticomunisti in gruparea Ogoranu si multi alti tineri arestati pentru convingerilor lor in perioada 1948-1959. Poate ne raspunde noul ctitor al Bucurestiului.
    Felicitari pentru site, multumim ca existati !
    Dr. Dragos Popovici, Slobozia

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe fosta Strada Uranus,dincolo de Arhivele Statului si dincolo de Arsenal, erau cazarmile armatei transformate apoi de comunisti in temnite. O portiune din noul bulevard Uranus va suprapune fosta strada...
    Nu am vazut vreun primar caruia sa-i pese de oras. Sa-l crute, sa-l ocroteasca in ce i-a mai ramas...poate sa-i restituie ceva din demnitate.
    Multumesc pentru apreciere, si va doresc numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adica? "ce am avut si ce am pierdut..."Am pierdut identitatea pe care ne-a demolat-o intai o ideologie,sau ce o fi fost aia si apoi un dezastru natural care a permis o noua catastrofa arhitecturala. Un oras ca si un om are suflet.Daca iti pierzi sufletul....mai misti prin reflexe dar nu traiesti realmente!
    Multumiri acestui blog si celor care ii dau viata.:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt sigura ca nu a vrut sa sune asa, desi expresia este nepotrivita, avand obisnuit un sens ironic. Dimpotriva, "Abracadabra" este el insusi preocupat de istoria si patrimoniul Bucurestilor, cu articole interesante pe website-ul propriu.

    Multumesc pentru cuvintele bune!

    RăspundețiȘtergere
  5. bravo!pentru blog.ne aduci aminte ca avem nevoie de repere.orasul arata groaznic si ,in ciuda utilitaristilor, nefunctional.faptul ca oprescu e primar are importanta.la fel si faptul ca proiectul a inceput sub basescu.acesti securisti nu pot lucra cu specialisti veritabili.ei au nevoie de sicofanti.poate ca povestea cu uranus nu este importanta pentru patrimoniul arhitectural,dar este o prelungire a modului de lucru al comunistilor:stim noi ,mai bine, ce este bun si frumos pentru voi ,pentru ca avem specialisti(care si-au luat diplomele si au facut cariere prin turnatorie si cautionare a regimului).

    RăspundețiȘtergere
  6. de ce regeretati un cartier care aducea a sat ? daca nu era facuta Casa Poporului ar mai fi venit cineva sa viziteze Bucurestiul? Si daca ajungea pana acum sigur era o ruina mare cu guvernele post decembriste ,siur era populat de tigani ,tarfe .....
    Nu cred ca cartierul Uranus aducea vreodata atati turisti cat aduce mult-scuipata realizare ceausista?Vreti voi sau nu vreti Casa Poporului a devenit un simbol al orasului si posibil al tarii.Centrul Vechi e in regula doar ca a devenit f repede locul unde vin toti fitosii din Bucuresti si nu ai loc de terasele carciumarilor sa te uiti la arhitectura superba ,trebuie sa te uiti sub picioare ca sa nu dai peste un smcher cu Rolex pe scaun.Si centre vechi au majoritatea oraselor europene ,deci turistii nu vin la centrul vechi unde nu ai loc de smecheri ,ci vin sa vada creatia ceausista ,asta e trasatura distinctiva a orasului.Iar ca teritoriul in jurul Casei Poporlui e inchis si nu e amenajat in un parc (la fel si in jururl Academiei) intrebatii pe aia pe care i-ati votat (PDL PSD PNL) ei sunt responsabili de jegul imprejurul acestor cladiri.La fel ei sunt responsabili de faptul ca pe Bulev Unirii circula masini .Proiectul initial prevedea ca bulevardul unirii sa fie exclusiv ARTERA PIETONALA din piata Constitutiei pana la Biblioteca Nationala.

    RăspundețiȘtergere
  7. "De gustibus non discutandum" . Acei turisti care vin in Bucuresti doar sa vada cea mai mare cladire din Europa sunt tot aceia care se duc la Paris se vada parcul Disneyland pt ca au auzit ca ar fi cel mai mare din Europa. Eu unul daca ma duc intr-o tara straina vizitez partea veche a oraselor ca sa inteleg cultura si istoria acelui popor prin cladirile vechi. De exemplu intr-un oras din Germania am vazut ( scapat de bombele americane) un imobil de pe la 1800 cu etaj . Inaltimea incaperilor ( foarte joasa) mi-a confirmat ca media inaltiimii oamenilor de atunci era mult mai mica decat cea din zilele noastre. Acum ma gandesc peste vreo 300 de ani turistii care vor vizita Casa Poporului vor crede ca noi romanii eram niste uriasi. Comparatia cartierului Uranus ca aducea ca un sat, mi-ar fi placut ca toate satele din Romania ( mai ales cele din sud) sa arate cum arata cartierul Uranus. Cat despre politicieni ,primari, fitosi, smecheri si toata fauna Bucurestiului, no comments ( ca ar trebui sa-mi cenzurez cuvintele)

    RăspundețiȘtergere