marți, 24 noiembrie 2009

Locuri nestiute in Bucuresti- Strada Sapunari din fostul Cartier Uranus

Fostul Cartier Uranus-Izvor de pe fostul Deal al Arsenalului a fost distrus la inceputul anilor '80 pentru a face loc Casei Republicii (azi Palatul Parlamentului). Avea strazi pietruite, umbrite de copaci si case vechi de  inceput de secol.
Astazi zona de la sud de Casa Republicii este dezolanta.

Strada Sapunari este o straduta, mai mult o alee, ramasa nedemolata. Prinsa intre Calea Rahovei si Strada Uranus, in apropiere de vechiul ansamblu al Vamei Bucuresti Antrepozite, Strada Sapunari a scapat demolarilor din anii '80 dar nu si decaderii in care a cazut ulterior regiunea inconjuratoare, astfel incat o vizita in zona poate fi destul de neplacuta (pentru a folosi un eufemism!)
Totusi, straduta scurta si foarte ingusta si-a pastrat pavimentul din piatra, asa cum era altadata in tot cartierul. Curtile sunt foarte mici, casele inghesuite. Unele au garduri cu plante agatatoare sau cate un copacel. Chiar daca unele case necesita renovare iar altele sunt uratite, strada da o buna idee de cum arata acel cartier pierdut pentru totdeauna.

5 comentarii:

  1. Felicitari pentru imaginile cu str Sapunari. Nu stiam ca mai exista asa ceva in Bucuresti

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-ai luat-o inainte cu putin. Peste vreo 2 sapt. am mers si eu pe str. Sapunari unde am facut fotografii, fara sa stiu de articolul tau. Pozele sunt in albumul meu de pe flickr. In schimb pe Calea Rahovei ti-am luat-o eu inainte.
    Ar mai fi de adaugat faptul ca pe strada Parfumului se afla sediul asociatiei Martorii lui Iehova.

    RăspundețiȘtergere
  3. elicitari Cristina! Te admir pentru aceasta splendida realizare, anume a face un inventar cumva al strazilor pierdute.
    Sunt Nicole, mama lui Sarah. Am locuit pe str. Bateriilor, colt cu Gral Ghinea, cred. Mama imi spusese ca vis-a-vis de noi locuia generalul Radescu..
    Sunt incantata ca am putu vedea aceste poze! Ganduri de bine, sanatate si tot ce-ti doresti pentru acest an!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru cuvintele de apreciere. Toate cele bune si dv! Cristina

    RăspundețiȘtergere
  5. Am fost de curand pe Strada Sapunari. Din pacate, aceasta a fost asfaltata cu asfalt "modern" si nu s-a mai pastrat nimic din pavajul de piatra.

    La coborarea din masina, am fost atacat de o haita foarte violenta de caini vagabonzi, care nu au putut fi indepartati decat dupa interventia catorva localnici.

    Fara o interventie rapida, acest mic petic de Uranus se va pierde in mizerie, gunoaie si tentative de "modernizare". Astept cu neliniste sosirea santierului diametralei Nord-Sud, care va distruge inca o serie din casele de acolo.

    RăspundețiȘtergere