miercuri, 19 mai 2010

Case de tara in zona Giurgiului, Bucuresti


Casa de tara din chirpici, scunda incat aproape poti atinge acoperisul cu mana, cu gradinita, bolta de vita de vie si trandafiri la gard se afla in Bucuresti, la zece minute mers cu masina distanta de centrul orasului- in zona Soseaua Giurgiului.




O imagine bucolica din Bucurestii de astazi.

Casa se gaseste in zona de sud a orasului, in apropierea fostei Piete Pieptanari, azi Eroii Revolutiei (numele de "Pieptanari" vine de la cei care curatau lana cu ajutorul unor pieptenilor). In aceasta parte Bucurestii s-au extins relativ recent (cred ca abia la delimitarea administrativa din 1950) incorporand sate care se aflau dincolo de Piata Pieptanari ce constituia limita spre miazazi a orasului.  Dupa 1970 s-a construit aici unul din noile cartiere muncitoresti, cartierul Giurgiului, in imprejurimile actualei Piete Progresul de pe Soseaua Giurgiului.
Constructia cartierului a fost  inceputa dinspre exterior si nu a mai ajuns pana la Piata Pieptanari, dublul sir de blocuri oprindu-se pe la Piata Progresul, astfel ca intre aceasta si Pieptanari au ramas pana in ziua de azi un perimetru de strazi cu case vechi. Nici in perioada interbelica, nici in cea comunista si nici dupa Revolutie nu s-a construit mare lucru si zona nu a suferit modificari majore. Poate mai mult decat in orice alta parte a Bucurestilor este vizibil aici stratul rural al orasului. Fireste, casele vechi sunt darapanate, coscovite, peticite cu ce s-a gasit.




4 comentarii:

  1. Aceste tipuri de case se gasesc in tot Bucuresti, una este chiar pe Eminescu col cu Gradina Icoanei, sant forte multe stradute pline cu casute taranesti

    RăspundețiȘtergere
  2. In jurul Sos. Giurgiului inainte de Piata Progresu, pe ambele laturi ale drumului (in dreptul strazilor Aron Pumnul, Fagetului, Bradetului, Stoian Militaru etc) este o zona cu stradute linistite, cu circulatie foarte redusa, cu multe casute vechi. Cateva din ele sunt din chirpici (sau erau, pentru ca sunt aproape prabusite). Casele sau vilele mai noi nu au facut inca sa nu se mai cunoasca vechea infatisare a locurilor. Seamana mai mult cu suburbie de targ provincial decat cu o margine de Bucuresti, desi nu este chiar marginea. De aici se ajunge repede in centru, chiar si pe jos.
    Case "taranesti" sunt imprastiate prin tot orasul, dar nu stiu daca mai sunt zone compacte, atat de centrale.
    Multumesc pentru informatia despre casa de pe Eminescu, daca trec pe acolo am sa o caut. Ma induioseaza vederea vechilor casute.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Cristina Turcescu: am introdus acel cod, insa nu sunt multumita de traducerea rezultata. De exemplu, in unele locuri in loc de Bucuresti apare Delhi sau Mumbai, ceea ce este jenant. (am incercat doar traducerea in engleza si franceza). Asa ca am renuntat. Multumesc oricum pentru sugestie.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu sint nascut in una din casele acelea de cirpici. acum traiesc intrun palat departe de casa pe care am iubiti toata viata , ERAM MULT MAI FERICIT IN CASA NOASTRA VECHE , asi da totul sa ma pot intoarte inapoi in timp in casa bunicilor , cipe o data imi ridic nasul in vint pate poate simt mirosul casei moaste din chirpici si acoperis de tabla pe care ii vopream in vavanta mare cu MINIM DE PLUB .. ce vremuri frumoase strada mea era o infundatura si rea numai petruota cu piatra de riu exista o singura cismea si caram apa cu galeata .. dar eram fericit

    RăspundețiȘtergere