joi, 23 septembrie 2010

Magnificele balcoane de fier ale caselor din centrul istoric

In ultimele decenii ale veacului 19 vechiul centru comercial al Bucurestilor s-a inzestrat cu cladiri in gratiosul stil eclectic specific perioadei Regelui Carol I. Alaturi de cornisele si de ancadramentele de porti si ferestre ornamentate, balcoanele din fier forjat sau turnat intr-o multime de modele dau caselor din centrul istoric bucurestean nota aparte de rafinament si romantism.

Strada Franceza, ale carei case s-au pastrat miraculos, pe fragmentul intre Selari si Calea Victoriei alcatuind un sir aproape neintrerupt si omogen stilistic de fatade de epoca, etaleaza exemplare remarcabile:





In mod particular frapante si spectaculoase sunt balcoanele turnate in intregime din fier (inclusiv consolele) care sunt mai vechi si mai rare, cum este si acesta de pe Intrarea Soarelui, al unei case de mijloc de secol 19:


Tot pe Intrarea Soarelui, dar pe partea opusa, un balcon de mari dimensiuni, rupt la un capat; anul constructiei casei este 1874, marcat in lucratura din fier a balconului:


Balcoanele inguste de latimea ferestrei a unei case pe Selari:


Sirul de case negustoresti cu balcoane de pe Strada Baratiei:


Cand aceste case de epoca si balcoanele lor sunt renovate devin cu adevarat impresionante. Aproape toate casele urmatoare au fost renovate relativ recent, in ultimele luni, ceea ce trezeste sperantele privind "renasterea" centrului istoric al Bucurestilor;
Dupa o indelungata asteptare casele din zona Lipscanilor ce intruchipeaza eleganta si rafinamentul "Micului Paris" care erau Bucurestii la sfarsitul secolului XIX incep sa fie puse in valoare. Centrul vechi al Bucurestilor are potentialul de a deveni unul din cele mai atractive din Europa:



Casa pe Strada Baratiei, peste drum de cele de mai sus. Balconul ei de pe colt, chiar deasupra intrarii, este elementul ornamental principal al cladirii (vitrinele de la parter cu arcade rotunde sunt tipice pravaliilor de la inceputul secolului XIX).


Balcon pe coltul unei case de pe Strada Franceza.


Fatada dinspre Lipscani a Hanului cu Tei; Negrul balcoanelor de fier pe fondul alb al zidariei formeaza un contrast de mare efect.



Tot pe Lipscani, la coltul Intrarii Selari, un balcon pe console elegant sculptate;


Casa pe Covaci;


Alaturi, pe Covaci colt cu Sepcari;


Probabil cel mai remarcabil balcon din Lipscanie, atat prin lungimea lui cat si prin finete, pe Strada Smardan;


In "topul celor mai frumoase balcoane" intra cu siguranta cele ale Hanului Elias-Patria-fotografia prezinta pe cel de pe fatada nordica. Unul identic este pe cealalta fatada la strada, deasupra intrarii in curtea interioara (Hanul Elias-Patria nu este favorizat de pozitia lui incat este posibil sa treci pe sub cele doua minunate balcoane fara sa le observi; ambele fatade exterioare raspund pe strazi inguste si fara perspectiva);

Sper ca atractia exercitata de casele deja renovate si frumusetea lor sa aduca o afluenta crescuta de vizitatori intr-un mod convingator pentru alti proprietari si investitori iar procesul de regenerare al centrului vechi al Bucurestilor sa fie ireversibil.

Adaug linkuri spre un amplu articol mai vechi in limba engleza (in trei parti) al d-lui Valentin Mandache despre balcoanele din fier:

http://historo.wordpress.com/2009/02/15/the-iron-balconies-of-bucharest-part-3/
http://historo.wordpress.com/2009/01/25/the-iron-balconies-of-bucharest-part-1/
http://historo.wordpress.com/2009/02/03/the-iron-balconies-of-bucharest-part-2/

6 comentarii:

  1. Balcoanele de fier ale Bucurestiului sunt un alt element arhitectural emblematic al Bucurestiului, de multe ori ignorant de masa de localnici, majoritatea nebastinasi, proaspati urbanizati in urma industrializarii comuniste sau al boomului din ultimii ani, si care nu au un sens propriu de identitate a acestui loc.
    Acest articol al tau poate contribui la 'deschiderea ochilor' acestora; sa speram!
    Am scris si eu in limba Engleza, inca din de la inceputul lui 2009, trei articole despre aceste artefacte minunate, care vad au fost apreciate de straini (ca de obicei :)- le mentionez pentru wholness, daca nu incarc prea mult spatiul:
    "The Iron Balconies of Bucharest"
    -Part1: http://historo.wordpress.com/2009/01/25/the-iron-balconies-of-bucharest-part-1/
    -Part 2: http://historo.wordpress.com/2009/02/03/the-iron-balconies-of-bucharest-part-2/
    -Part3: http://historo.wordpress.com/2009/02/15/the-iron-balconies-of-bucharest-part-3/

    Valentin Mandache

    RăspundețiȘtergere
  2. VĂ FELICIT PENTRU GRIJA DE A PUNE ÎN VALOARE BUCUREŞTIUL VECHI. CA BUCUREŞTEAN NĂSCUT, CRESCUT,
    STUDIAT ŞI ACTIVAT ÎN BUCUREŞTI SUNT SENSIBIL LA ARTĂ. SPECIALITATEA MEA ŞTIINŢA ŞI INGINERIA MATERIALELOR CUPRINDE ŞI TURNAREA STATUILOR, A CLOPOTELOR SAU FORJAREA DE ARTĂ. ÎN ACEASTĂ CATEGORIE INTRĂ ŞI FRUMOASELE BALCOANE DIN STR. FRANCEZĂ ŞI DIN ALTE COLŢURI ALE BUCUREŞTIULUI VECHI.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Valentin Mandache: Am adaugat linkurile!

    @ Vassy: Sper sa primiti cat mai multe comenzi pentru renovarea balcoanelor din centrul vechi...

    RăspundețiȘtergere
  4. I am very happy to see someone so qualified and with so much passion undertake the task of blogging about our lovely Bucharest. Yours is a much needed blog in a universe of so many useless ones.

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Chris: Thank you very much Chris for appreciation and for being a friend of Bucharest.

    RăspundețiȘtergere
  6. superbe balcoane.. daca s-ar renova toate casele in centrul vechi cred ca centrul nostru,mic asa cum e, ar putea concura cu multe centre de orase europene! si deja s-a imbunatatit mult situatia.

    RăspundețiȘtergere