duminică, 22 august 2010

Casa in stil neo-romanesc timpuriu langa Parcul Ioanid

In vecinatatea prestigioaselor resedinte din jurul Parcului Ioanid si Bd. Dacia, construite in primele decenii ale secolului trecut pentru proprietari apartinand elitei sociale a vremii, se afla casa tip vagon din imaginea de mai jos ce contrasteaza prin dimensiune si nepretentiozitate cu vilele de peste drum. Ramasa (impreuna cu inca vreo doua) dintr-o epoca anterioara restructurarii urbanistice a zonei Parcului Ioanid ea prezinta tipologia traditionala a caselor "la un rand", ocupand un teren ingust cu fatada laterala la strada.


Casa etaleaza un amestec de elemente decorative de diverse proveniente- frantuzesti dar si autohtone: braul impletit de sub streasina, regasit la bisericile medievale si preluat de arhitectul Ion Mincu in cadrul stilului national-romanesc initiat doar cu cativa ani in urma. La data ridicarii acestei locuinte, "Casa Lahovary" dar si Scoala Centrala, ambele situate la cativa pasi de aceasta locuinta, existau deja.




2 comentarii:

  1. Imi pare bine ca popularizezi aceasta casa dwarfed de catre mansion-urile din vecinatate. Ai un ochi bun in a vedea cenusarese frumoase:) Este un martor remarcabil intr-adevar al difuzarii stilului neoromanesc intre mesterii constructori de case tip vagon din acea perioada; de felul cum oamenii obisnuiti de atunci isi intelegeau si transpuneau identitatea in casele care le construiau, prin asimilarea mai mult sau mai putin naiva a modelelor de referinta ale lui Mincu. Un alt element cu totul remarcabil la aceasta casa este streasina tesita, un element arhitectural la moda in lumea balcanica a caselor de negustori, care se potrivea excelent cu tendintele Art Nouveau concomitente ale perioadei, si care a fost preluat chiar si de Mincu pentru casa Lahovary- daca te uiti la streasina ei, este tesita ca in acest exemplu. Valentin M.

    RăspundețiȘtergere
  2. Comentariile dv merg mereu la esenta cu claritate. Multumesc pentru ele!
    Am remarcat modelul de streasina insa nu stiam ca era popular intre casele de negustori si intr-un spatiu mai larg in Balcani. Se intalneste mai rar decat cel alcatuit in unghi drept. Poate ne oferiti o explicatie mai larga pe site-ul dv:)

    RăspundețiȘtergere